Over het warmtenet

In Nederland gaan we stap voor stap van het aardgas af. We gaan onder andere met warmtenetten onze woningen verwarmen. Een slimme en duurzame mogelijkheid. Op deze pagina lees je meer over hoe een warmtenet werkt en welke duurzame warmtebron gebruikt wordt.

Hoe werkt het warmtenet

Filmbestand
Play video

Bekijk de video

/
Hoe een warmtenet werkt

Uitleg werking

Bij een (duurzame) warmtebron wordt water verhit. Dit warme water wordt via een ondergronds en geïsoleerd leidingennet naar verschillende overdrachtsstations in de wijken gepompt.
In het overdrachtsstation vertakt het leidingennet zich naar de woningen en bedrijven die aangesloten zijn op het warmtenet.
Het warme water stroomt via een warmte-unit (in de meterkast) de verwarmingsinstallatie van de woning in. Via de warmtewisselaar in de warmte-unit wordt de warmte afgegeven aan de binnenhuisinstallatie van de woning. Zo zorgt het warmtenet voor een aangename binnentemperatuur en voldoende warm water.
Nadat de warmte is afgegeven aan de woning stroomt het afgekoelde water terug naar de warmtebron. Daar wordt het water opnieuw opgewarmd en herhaalt het proces zich.

Samenwerking

Aanleg warmtenet

Het ontwikkelen van het warmtenet doen we natuurlijk samen met de projectpartners. Samen bekijken we waar, wanneer en welke woningen en gebouwen geschikt zijn en hoe we deze aan kunnen sluiten op het warmtenet. HVC begint in 2022 met de aanleg van het warmtenet. We sluiten als eerste circa 1.850 huurwoningen van Intermaris aan. Voor particuliere woningeigenaren, VvE’s en vastgoedeigenaren hopen we komende jaren te komen met mogelijkheden om aan te sluiten.

Planning

Werkzaamheden

Voor de aanleg van het warmtenet moeten we onder andere een compleet netwerk van ondergrondse warmteleidingen aanleggen. We informeren bewoners en houden hen op de hoogte van de planning en de werkzaamheden.

Veelgestelde vragen

Selecteer voor antwoord

Nee, gemiddeld gezien niet. Bij gelijk verbruik is de prijs voor warmte iets lager of hetzelfde als voor gas. Als u de woning warmer stookt dan nu, stijgen de verbruikskosten natuurlijk wel. Dit omdat het verbruik dan hoger is. 

Het leveringstarief (per gigajoule) voor warmte dat HVC rekent is al enkele jaren 5% goedkoper dan het maximale leveringstarief. Daarnaast zijn ook de vaste kosten bij HVC in 2021 een stuk lager dan de maximale ACM-tarieven. 

Huurders kunnen een kostenberekening van de huidige en toekomstige situatie ontvangen.