Werkzaamheden boringen Geulweg-Acacia

Vanaf maandag 8 april tot en met vrijdag 26 april brengen aannemers MVOI en Van Vulpen twee lange warmteleidingen onder de grond via speciale boringen.

Boring warmteleiding onder Rijnweg Hoorn

Werkzaamheden en planning

Vanaf maandag 8 april tot en met vrijdag 26 april brengen aannemers MVOI en Van Vulpen twee lange warmteleidingen onder de grond via speciale boringen. Met een grote boormachine boren ze vanaf de Geulweg twee tunnels richting de Acacia. Vanaf daar trekt de machine één voor één twee lange warmteleidingen onder de grond. De warmteleidingen liggen al klaar in het Willem Wiesepark.

Bij boringen hoeft er geen sleuf in de grond gegraven te worden. Dat is namelijk niet mogelijk in de Rijnweg en de sloot langs de Geulweg en Acacia.

De werkgebieden bevinden zich op de volgende plekken:

  • Geulweg bij de kruising met de Patio en de brug richting het Aagje Dekenplein
  • Acacia voor huisnummer 55 t/m 62

Afbeelding met de drie fases van het boren van een warmteleiding.

illustratie fases boren warmtenet
Close
illustratie fases boren warmtenet

Uitleg boring

Een deel van het warmtenet in het centrumgebied van de Kersenboogerd leggen we aan door middel van horizontaal gestuurd boren. Dit is nodig omdat niet overal in de grond gegraven kan worden. Bijvoorbeeld door aanwezigheid van een belangrijke doorgaande weg, een sloot of een treinspoor. Een speciale boormachine kan hier onderdoor boren. Zo kunnen we toch warmteleidingen aanleggen op plaatsen waar dat nodig is. Ook blijft de overlast voor de omgeving beperkt.

Boren in drie fases

Een horizontaal gestuurde boring is verdeeld in drie fasen. Voor elke fase leggen we uit wat er gebeurd.

Fase 1

Een speciale boormachine (de rig) maakt met een kleine boorkop een eerste boring van het startpunt naar het eindpunt. Aan de boorkop zit een holle pijp vast. Door deze holle pijp wordt vervolgens bentoniet gepompt. Bentoniet is een kleisoort dat in de juiste verhouding met water een gel vormt. Tijdens het boren helpt het bentoniet om de tunnel stevig en open te houden. Ook voert het bentoniet de overtollige grond af door deze naar het boorgat te duwen. Deze eerste boring noemen we ook wel de pilot boring.

Fase 2

De boorkop wordt vervangen door een ruimer. De boormachine trekt de ruimer van het eindpunt naar het startpunt door de boortunnel. Indien nodig wordt dit herhaald totdat de boortunnel de grootte heeft die nodig is voor de dikte van de warmteleiding.

Fase 3

Nadat de boortunnel groot genoeg is, start het intrekken van de warmteleiding. Bij het eindpunt ligt de warmteleiding klaar. Deze wordt vastgemaakt aan de holle pijp. Daarna trekt de boormachine de warmteleiding in de boortunnel. Dit gaat in stappen en in een langzame snelheid. Kranen houden ondertussen de warmteleiding omhoog om knikken te voorkomen. De boring is klaar als de warmteleiding bij het startpunt weer boven de grond komt.

Bereikbaarheid

  • Voor het uitvoeren van de werkzaamheden is het nodig om de Acacia voor huisnummer 55 t/m 62 af te sluiten voor auto’s en fietsers. Ook de Geulweg is afgesloten vanaf de kruising met de Rijnweg. De stoep en woningen blijven altijd lopend bereikbaar.
  • De parkeerplaatsen voor de woningen aan de Acacia 55 t/m 62 en Patio 1 t/m 4 zijn tijdelijk afgesloten. Bewoners kunnen gebruik maken van de beschikbare parkeerplaatsen in buurt.
  • De fiets- en voetgangersbrug tussen de Geulweg en het Aagje Dekenplein is tijdelijk afgesloten.
  • Het fietspad langs Kindcentrum De Ceder en het Willem Wiesepark is tijdelijk afgesloten. Ook de fiets- en voetgangersbrug tussen de Acacia en de Brederodegracht is dicht. Dit is alleen tijdens fase 3 van de boringen, het intrekken van de warmteleidingen. De dag en tijd is vooraf niet aan te geven. Met hekken zetten we het fietspad af op het moment dat dit nodig is.
  • Afsluitingen en omleidingen worden met verkeersborden in de straat en het fietspad aangegeven.
  • Met de nood- en hulpdiensten zijn afspraken gemaakt over de bereikbaarheid van de woningen in geval van noodsituaties.

Wat merk je van de werkzaamheden?

  • Er is bouwverkeer in de straat/buurt. Er worden graafmachines en tractoren/kiepauto’s gebruikt voor het afvoeren van grond.
  • We zetten pompen in om het grondwater weg te pompen. Ondanks dat dit geluidsarme pompen zijn, kunnen deze toch voor geluidsoverlast zorgen. De pompen staan ook buiten werktijden aan.
  • We gebruiken een speciale grote boormachine om te boren. Deze plaatsen we in de Geulweg.
  • We maken gebruik van een trillingsarme techniek. In de directe omgeving van de boormachine kunnen tijdens het boren wel geluid en lichte trillingen waar te nemen zijn.
  • Tijdens het intrekken van de warmteleidingen gebruiken we een groot aantal kranen om de warmteleidingen omhoog te hijsen.
  • De aannemers werken tussen 07.00 uur en 19.00 uur.
  • Onvoorziene (weers)omstandigheden kunnen van invloed zijn op de planning en/of de werkwijze.

Tijdelijk ongemak en overlast

Wij realiseren ons dat werkzaamheden helaas zorgen voor overlast en ongemak. Samen met de aannemers nemen we maatregelen om dit zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken. Wij hopen op je begrip en medewerking. Heb je ideeën over hoe het beter kan? Wij horen deze graag.

Kom je ook kijken bij de boringen?

Op dinsdag 23 april gaat de 1e warmteleiding onder de grond. Van 11.00 tot 13.00 uur houden we een kijkmoment voor de buurt. Bekijk dan met eigen ogen hoe we dit doen en stel je vragen aan het team van HVC. We zorgen voor koffie, thee en wat lekkers. Locatie is het buitenterras van het Wijkcentrum Kersenboogerd aan de Brederodegracht 1. 

Boorinstallatie Geulweg Hoorn

Contact warmtenet Hoorn

Heb je vragen over de aanleg van het warmtenet Hoorn of wil je meer weten over bepaalde werkzaamheden?

Mail ons je vraag