Werkzaamheden Amstelweg, Verlengde Lageweg en Zaanweg

Vanaf maandag 20 november tot en met vrijdag 22 december brengen aannemers MVOI en Van Vulpen vier lange warmteleidingen onder de grond via speciale boringen.

Werkzaamheden en planning

Werkzaamheden

In opdracht van energie- en afvalbedrijf HVC brengen aannemers MVOI en van Vulpen vier lange warmteleidingen onder de grond via speciale boringen. De warmteleidingen liggen al klaar in de Amstelweg. Bij boringen hoeft er geen sleuf in de grond gegraven te worden. Dat is op deze plekken namelijk niet mogelijk:

 • onder de Rijnweg en de sloot door van de Verlengde Lageweg naar de Amstelweg
 • onder het treinspoor door van de Zaanweg naar de Amstelweg.

Op de plattegrond staan het start- en eindpunt van de boringen aangegeven.

Planning per werkgebied

Op de plattegrond staan de werkgebieden met cijfers aangegeven. Hieronder vind je de planning per werkgebied.

Werkgebied

Locatie

Planning werkzaamheden

1

Amstelweg tussen Pergola 29 t/m 44 en Messing 1 t/m 29

Vanaf maandag 20 november tot en met vrijdag 22 december

1a

Verlengde Lageweg naast Muntpark

Vanaf maandag 20 november tot en met vrijdag 22 december

1b

Zaanweg tussen Lijster 60 t/m 77

Vanaf maandag 27 november tot en met vrijdag 22 december

Plattegrond met werkgebieden en start- en eindpunt van de boringen. Klik op de afbeelding voor de volledige plattegrond. 

Plattegrond werkzaamheden Amstelweg
Close
Plattegrond werkzaamheden Amstelweg

Uitleg boring

Een deel van het warmtenet in het centrumgebied van de Kersenboogerd leggen we aan door middel van horizontaal gestuurd boren. Dit is nodig omdat niet overal in de grond gegraven kan worden. Bijvoorbeeld door aanwezigheid van een belangrijke doorgaande weg, een sloot of een treinspoor. Een speciale boorinstallatie kan hier onderdoor boren. Zo kunnen we toch warmteleidingen aanleggen op plaatsen waar dat nodig is. Ook blijft de overlast voor de omgeving beperkt.

Boren in drie fases

Een horizontaal gestuurde boring is verdeeld in drie fasen. Voor elke fase leggen we uit wat er gebeurd. 

Fase 1

Een speciale boorinstallatie (de rig) maakt met een kleine boorkop een eerste boring van het startpunt naar het eindpunt. Aan de boorkop zit een holle pijp vast. Door deze holle pijp wordt vervolgens bentoniet gepompt. Bentoniet is een kleisoort dat in de juiste verhouding met water een gel vormt. Tijdens het boorproces helpt het bentoniet om de tunnel stevig en open te houden. Ook voert het bentoniet de overtollige grond af door deze naar het boorgat te duwen. Deze eerste boring noemen we ook wel de pilot boring.

Fase 2

De boorkop wordt vervangen door een ruimer. De boorinstallatie trekt de ruimer van het eindpunt naar het startpunt door de boortunnel. Indien nodig wordt dit herhaald totdat de boortunnel de grootte heeft die nodig is voor de dikte van de warmteleiding.

Fase 3

Nadat de boortunnel groot genoeg is, start het intrekken van de warmteleiding. Bij het eindpunt ligt de warmteleiding klaar. Deze wordt vastgemaakt aan de holle pijp. Daarna trekt de boorinstallatie de warmteleiding in de boortunnel. Dit gaat in stappen en in een langzame snelheid. Kranen houden ondertussen de warmteleiding omhoog om knikken te voorkomen. De boring is klaar als de warmteleiding bij het startpunt weer boven de grond komt.

Afbeelding met de drie fases van het boren van een warmteleiding.

illustratie fases boren warmtenet
Close
illustratie fases boren warmtenet

Bereikbaarheid

 • Onze werkgebieden worden afgezet met bouwhekken.
 • Voor het uitvoeren van de werkzaamheden is het nodig om de Zaanweg ter hoogte van Lijster 60 t/m 77 af te sluiten voor auto’s en fietsers. De stoep en woningen blijven altijd lopend bereikbaar.
 • De fietstunnel tussen de Zaanweg en Stijl blijft open voor fietsers en voetgangers.  
 • De parkeerplaatsen voor de woningen aan Lijster 60 t/m 77 zijn tijdelijk afgesloten en kunnen niet gebruikt worden. Ook een deel van de parkeerplaatsen in de Palissade tussen Lijster 51 en 52 is tijdelijk afgesloten. Bewoners en bezoekers kunnen gebruik maken van de beschikbare parkeerplaatsen aan de Lijster en Palissade.
 • Met verkeersborden in de straten worden afsluitingen en omleidingen voor auto’s en fietsers aangegeven.
 • Met de nood- en hulpdiensten zijn afspraken gemaakt over de bereikbaarheid van de woningen in geval van noodsituaties.

Wat merk je van de werkzaamheden?

 • Tijdelijk zijn er meer transportbewegingen in de straat/buurt.
 • Er worden graafmachines en tractoren/kiepauto’s gebruikt voor het afvoeren van grond.
 • We gebruiken een speciale grote boorinstallatie om te boren. Deze plaatsen we eerst aan kant van de Verlengde Lageweg. Daarna wordt de boorinstallatie verplaatst naar de Zaanweg.
 • In de directe omgeving van de boorinstallatie kan tijdens het boren geluid en trillingen waar te nemen zijn.
 • We gebruiken grote kranen om de warmteleidingen omhoog te hijsen.
 • De aannemers werken tussen 07.00 uur en 19.00 uur.
 • Onvoorziene (weers)omstandigheden kunnen van invloed zijn op de planning en/of de werkwijze.

Tijdelijk ongemak en overlast

Wij realiseren ons dat werkzaamheden helaas zorgen voor overlast en ongemak. Samen met de aannemers nemen we maatregelen om dit zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken. Wij hopen op je begrip en medewerking. Heb je ideeën over hoe het beter kan? Wij horen deze graag.

Kijkmoment boringen gaat niet door

We kondigden aan dat er voor de buurt een kijkmoment met koffie, thee en wat lekkers zou komen. Door het koude weer is het lastig te bepalen wanneer de warmteleidingen in de boortunnels getrokken kunnen worden. Daardoor lukt het niet om het kijkmoment goed en op tijd te regelen. Onze aandacht gaat nu uit naar het goed en veilig uitvoeren van de boringen en uitloop van werkzaamheden te voorkomen. Het kijkmoment zal dan ook niet doorgaan. We vinden dit erg jammer. We proberen volgend jaar alsnog een kijkmoment te houden bij de aanleg van het warmtenet. 

Natuurlijk mag je altijd een kijkje nemen bij de werkzaamheden. En wil je meer weten over wat er te zien is? Vraag gerust een van de medewerkers die rondloopt.

Blijf via de KersenboogerdApp op de hoogte van de werkzaamheden. Scan de QR code of download de KersenboogerdApp via de appstore op je telefoon of tablet. Sta meldingen toe in de app en volg het project Patio, Pergola & Prieel door bovenaan het sterretje aan te klikken.

QR-code KersenboogerdApp

Contact warmtenet Hoorn

Heb je vragen over de aanleg van het warmtenet Hoorn of wil je meer weten over bepaalde werkzaamheden?

Mail ons je vraag