5 april 2022

huurders- en bewonersorganisaties Kersenboogerd op bezoek bij HVC

Op maandag 21 maart is woningcorporatie Intermaris samen met de bewonerscommissie Betsy Perk, Verenigde Huurdersorganisatie De Boog en Bewoners Overleg Kersenboogerd (BOK) uit Hoorn op bezoek geweest in Alkmaar. Het bezoek was bedoeld om kennis te maken met HVC en te leren van de ervaringen van woningcorporatie Woonwaard uit Alkmaar. 

Medewerker geeft presentatie

kennismaken en ervaringen delen

Om de huurders- en bewonersorganisaties die in de Kersenboogerd actief zijn beter uit te leggen wat een warmtenet is en hoe het werkt, organiseerden we een bezoek aan HVC in Alkmaar. Op 21 maart was het zover en bracht Woningcorporatie Intermaris samen met de bewonerscommissie Betsy Perk, Verenigde Huurdersorganisatie De Boog en Bewoners Overleg Kersenboogerd (BOK) een bezoek aan HVC en een projectlocatie in Alkmaar. 

Bezoek aan HVC

De ochtend startte met een presentatie over wie HVC is en de activiteiten die we doen binnen de gemeenten en waterschappen die aandeelhouder zijn. Ook werd uitleg gegeven over de werking van een warmtenet en wat er bij aanleg in de straten en aansluiting van de woningen zoal komt kijken. De tweede presentatie werd verzorgd door Woningcorporatie Woonwaard. De aanwezigen werden meegenomen in alle opgedane ervaringen bij de uitbreiding van het  warmtenet naar de Rivierenwijk in Heerhugowaard en hoe hierover is gecommuniceerd met de bewoners van die wijk. Tijdens en na beide presentaties was er voldoende ruimte om gestelde vragen te beantwoorden en met elkaar in gesprek te gaan.

Een kijkje bij de praktijk

Voor het tweede deel van het programma brachten we een bezoek aan de Annie M.G. Schmidtstraat in Alkmaar. Daar worden in totaal 149 bestaande appartementen op het warmtenet Alkmaar aangesloten. Aannemer Hemubo voert de inpandige werkzaamheden uit in opdracht van Woonwaard en HVC. In opdracht van Intermaris zal Hemubo ook de aanpassingen in de huurwoningen in de Kersenboogerd uitvoeren die nodig zijn om aan te sluiten op het warmtenet.

De helft van de groep ging kijken bij de aansluitwerkzaamheden die op dat moment werden uitgevoerd bij een strang van 7 woningen en mocht daarna een warmteoverdrachtstation van binnen bekijken. De andere helft van de groep bracht op dat moment een bezoek aan de modelwoning waarbij ze uitleg kregen over de aanpak van het project. Ook kon de geplaatste warmte-unit bekeken worden en was er gelegenheid tot het stellen van vragen aan een bewoner die de overstap van gas naar warmte al gemaakt heeft.

Onder een heerlijk zonnetje werd de ochtend buiten afgesloten en kregen de aanwezigen een kleine attentie van HVC mee naar huis. Het was een leerzame ochtend en een mooi moment om nader kennis met elkaar te maken.